Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-3414444
  • info@vdsalm.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Maximale hypotheek verder omlaag?

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een adviesorgaan van de overheid, wil dat de regering het maximale hypotheekbedrag verder verlaagt. De wens is dat het huidige maximum, dat op 103% van de woningwaarde ligt, (de Loan To Value ofwel LTV-norm) vanaf 2018 jaarlijks met 1%-punt verder wordt verlaagd, totdat een niveau van 90% is bereikt. Het FSC, wil op deze wijze voorkomen dat huiseigenaren bij een nieuwe crisis met een restschuld blijven zitten.

maximum hypotheek verder omlaagVoor het FSC is de achterliggende gedachte, dat banken en huishoudens bij de huidige maxima nog te kwetsbaar zijn, wanneer een nieuwe financiële crisis zou toeslaan. “Het grote aantal huishoudens waarvan de hypotheek onder water staat, illustreert dit”, zegt het FSC.

Nadeel van de gewenste maatregel is wel, dat starters op de woningmarkt dan veel meer 'eigen geld' nodig hebben om hun woning te kunnen kopen. Daar zal dan langer voor gespaard moeten worden, 

Niet nóg verder omlaag

Een nog verdere verlaging van de LTV-limiet lijkt het het FSC niet nodig. “Hoewel een limiet van 90% internationaal gezien nog steeds hoog is, acht het comité een verlaging naar 80%, zoals bepleit door het IMF en de Commissie Wijffels, niet wenselijk. 

Vereniging Eigen Huis : volstrekt overbodig

Het verlagen van het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis is een slecht idee, maar bovenal overbodig. Dat oordeelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De huidige spelregels zorgen er al voor dat bij nieuw afgesloten hypotheken direct met aflossen wordt begonnen. “Dat betekent in de praktijk vaak dat na vijf jaar al is afgelost tot 90 procent van de woningwaarde.' 

Ver genoeg

Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet verlaging tot onder de 100% niet zitten. “Mensen zullen bij een verdere verlaging van de limiet steeds meer moeten gaan sparen om nog een huis te kunnen kopen. Dat betekent ook dat er meer geld aan de economie wordt onttrokken”, meent de NVM, die benadrukt dat er recentelijk al strengere aflossingsregels zijn ingevoerd. “Ook zal de druk op de huurmarkt verder worden opgevoerd als de FSC haar zin krijgt.”

CPB

Ook het Centraal Planbureau is kritisch. “Verdere verlaging van de LTV-limiet heeft grote gevolgen voor het functioneren van de woningmarkt en de economie. Starters op de woningmarkt moeten langer en meer sparen voordat zij een woning kunnen kopen. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen en dat heeft neerwaartse effecten op het aantal woningtransacties, de huizenprijzen en de bouw van nieuwe koopwoningen. Tegelijk wordt een groter beroep gedaan op de private huursector, terwijl deze onvoldoende aanbod kent.” 

Voor het verminderen van schommelingen in de economie is het beter om het probleem bij de bron aan te pakken, zegt het CPB, middels het verder versoberen van de hypotheekrenteaftrek en een zwaardere risicoweging van hypotheken. De auteurs concluderen verder dat de kans op een huizenprijsbubbel effectiever wordt verkleind door een loan-to-income-limiet (LTI) dan door een LTV-limiet.

Momenteel kunnen consumenten een hypotheek afsluiten tot 103 procent van de waarde van het koophuis. In 2018 moet dit percentage tot 100 procent van de woningwaarde zijn teruggebracht. Als het aan het FSC ligt wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-05-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.