Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-3414444
  • info@vdsalm.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat gaat de collectieve zorgverzekering doen?

De meeste Nederlanders zijn verzekerd via een collectieve zorgverzekering. Deze regelingen worden versoberd of stoppen zelfs. Is dat een probleem of een oplossing? 

Veel gemeenten bieden een zogenaamde gemeentepolis aan. Dit is een zorgverzekering veelal bestemd voor inwoners met bijvoorbeeld een inkomen tot 110 procent van het minimumloon. Sommige werkgevers bieden dergelijke collectiviteiten ook aan.
Maar de verzekeraars trekken zich massaal terug uit dit soort regelingen. Er worden zware verliezen op geleden. Tot op heden bood de FNV aan haar leven ook al een collectieve zorgverzekering aan. Van Menzis. Maar ook die regeling gaat per 2019 vervallen. Wat zijn van al die maatregelen nu eigenlijk de gevolgen? 

Wat houdt een collectieve zorgverzekering in?

Er zijn twee soorten. De eerste is de collectieve zorgverzekering waar alleen een korting wordt weggegeven. De tweede is een zorgverzekering met een korting, plus een speciaal op de doelgroep afgestemde aanvullende zorgverzekering.
Bij de eerste zal dus alleen sprake zijn van een premieverhoging.
Maar de tweede groep zal dus over moeten stappen naar een andere aanvullende zorgverzekering. En dat is een heel ander verhaal. 

Welke dekking biedt de zorgverzekering?

De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering plus eventueel een aanvullende verzekering. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk.

Er zit trouwens wel een verschil in service en de keuzevrijheid in zorgverleners.
Want er zijn zelfs basisverzekeringen, waarbij je alleen een volledige vergoeding van de zorgkosten krijgt, als je naar een ziekenhuis gaat waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. En die kan zomaar aan de andere kant van Nederland zitten.
Ga je naar zo'n niet gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een deel van de kosten zelf.
In de basisverzekering is de meest essentiële zorg verzekerd. Een aanvullende zorgverzekering kies je omdat je de basisverzekering niet toereikend vindt. 

Kies een zorgverzekering niet op de hoogte van de premie

Verzekeraars gaan de laatste twee maanden van het jaar weer actief adverteren om onder de aandacht van de consument te komen. De prijsvechters zullen dit vooral doen door met de premie te schermen, maar de zorgverzekering is geen prijsproduct. Het is bij uitstek een adviesproduct. Laat je dus goed adviseren voordat je een keuze maakt.
Waar heb je vertrouwen in? Welke vrijheid wil je hebben? Hoe ver mag een zorgverlener 'weg zitten'? Welke behandelingen wil je beslist verzekerd hebben? Welk eigen risico is acceptabel? 

Ga je zonder een collectieve zorgverzekering meer premie betalen?

Een collectiviteitskorting hebben wil niet altijd zeggen dat je voordeliger uit bent. Vreemd genoeg zal zelfs het tegendeel waar zijn. Vaak geven de verzekeraars namelijk alleen een korting op hun eigen 'duurdere' basisverzekeringen. Met als gevolg dat zelfs met de collectiviteitskorting de duurdere polissen met korting vaak nog steeds duurder zijn dan de goedkopere polissen van andere verzekeraars. 

Het vervallen van de korting hoeft dus niet altijd te betekenen, dat je duurder uit bent. Want ook dat is een kwestie van goed vergelijken. Maar we zeiden het al, kies de polis niet alleen op de premie. Want een zorgverzekering moet immers rugdekking geven wanneer er iets met de gezondheid mis is? Of mis dreigt te gaan? Daarom moet je van te voren al zeker weten dat een polis helemaal bij je past. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-11-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.