Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-3414444
  • info@vdsalm.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Tijdelijk lagere rentes voor het rood staan

De rentes zijn laag, maar er mochten nog steeds rentes worden gerekend tot 14 procent voor leningen. Maar de maximale rente is tijdelijk verlaagd.

Leningen zoals het rood kunnen staan op de betaalrekening en het op krediet kopen van spullen bij een postorderbedrijf zijn extreem duur. De regel is dat instellingen maximaal een rente mogen rekenen van 14 procent, en veel bedrijven gaan ook voor het maximale. Om huishoudens financieel tegemoet te komen in verband met de coronacrisis zijn de maximale tarieven tijdelijk verlaagd naar 10 procent.

Minister Hoekstra heeft onlangs besloten om de verlaging van de maximale rente eerst tijdelijk door te voeren. ​

 

Op verzoek van de Tweede Kamer is de verlaging doorgevoerd

Het ministerie van Financiën heeft de verlaging doorgevoerd om de financieel zware tijd voor gezinnen iets te vereenvoudigen. Veel gezinnen met schulden zitten vaak in de positie dat ze de hoge rentes blijven betalen omdat het niet lukt om uit de schulden te komen. Minister Hoekstra heeft onlangs besloten om de verlaging van de maximale rente eerst tijdelijk door te voeren. Voor de langere termijn wordt nog gekeken naar een oplossing voor de te hoge rentes die gerekend kunnen worden.

Rentes van 10 procent zijn nog steeds veel te hoog

Bijvoorbeeld voor het kopen op afbetaling wordt vaak de maximale leenrente gerekend. Het kiezen voor deze leenvorm is ook met een rente van 10 procent nog steeds onverstandig. Kiezen voor een persoonlijke lening is verstandiger. Het lenen van geld is altijd relatief duur, maar de verschillen zijn groot. Met een lening van bijvoorbeeld 5 procent, kom je sneller van de lening af. Dus blijf oppassen voor leningen via creditcards, postorderbedrijven en via de betaalrekening (rood staan).

Gemak kost geld

Bij een postorderbedrijf kun je aankopen gespreid betalen. De volgende aankopen kun je ook op krediet kopen tot het maximale krediet bereikt is. Dit is een gevaarlijke kredietvorm. Geleidelijk ontstaan er grote schulden. Vermijd dit soort leningen en sluit liever een persoonlijke lening af. Hierin zijn de rentes lager en deze leningen zijn erop gericht om de opgebouwde schuld weer af te lossen. Je kunt niet weer extra bedragen opnemen, dus kun je ook niet in de verleiding komen om de schuld toch weer te verhogen.

Door de coronacrisis moeten veel mensen met minder geld rondkomen. Het verlagen van de maximale rente op de duurste leningen geeft een beetje extra lucht voor gezinnen. Het afbetalen van opgebouwde schulden kan erg lastig zijn. Door een hoge rente kunnen de schulden eerder oplopen dan dalen. Met een rente van 10 procent is het nog steeds duur lenen, maar een eerste stap is gezet naar het afbouwen van schulden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-08-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.