Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-3414444
  • info@vdsalm.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is de WOZ-waarde van jouw huis gestegen? Het kan zorgen voor een lagere hypotheekrente!

Is de WOZ-waarde van jouw huis gestegen? Het kan zorgen voor een lagere hypotheekrente!

De gemeenten hebben de nieuwe WOZ-waarde verstrekt. Een hogere waarde kost je geld, maar het kan je ook geld opleveren. Namelijk op je hypotheek.

Een hogere WOZ-waarde word je niet blij van. Je betaalt meer belasting en bepaalde heffingen stijgen ook, maar het is niet alleen maar slecht nieuws. Tenminste niet voor iedereen. Voor de hypotheek kan de hogere waarde namelijk gunstig zijn. Banken tellen vaak een risico-opslag bij de hypotheekrente op. Door een hogere WOZ-waarde kan deze opslag wegvallen of lager uitvallen.

Wat merk je van de risico-opslag?

In jouw hypotheek kan een risico-opslag zitten. Dit is een opslag die afhankelijk is van het risico dat geldverstrekkers lopen door het verstrekken van een relatief hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van het onderpand (het huis). Er zit bijvoorbeeld een hypotheek van 250.000 euro op een huis met een waarde van 250.000 euro. Als de geldverstrekker het huis moet verkopen omdat je niet meer aan je betalingsverplichtingen voldoet, gaat het huis mogelijk niet voldoende opleveren voor de bank om uit de kosten te komen. Daarom brengen ze een risico-opslag in rekening. Deze opslag zorgt voor een iets hogere hypotheekrente.

Hoe zorgt een hogere WOZ-waarde voor een lagere risico-opslag?

Met een WOZ-beschikking kun je aantonen wat de waarde van jouw huis is volgens de gemeente. Met de WOZ-waarde kun je bij de geldverstrekker waar de hypotheek loopt aantonen dat ze een lager risico lopen door de hogere waarde. Hierdoor kun je in een lagere risicocategorie terechtkomen. Geldverstrekkers hanteren hiervoor verschillende criteria en ook verschillende risico-opslagen. Mogelijk heeft de hogere WOZ-waarde geen invloed op de hoogte van jouw hypotheekrente, maar je kunt het altijd proberen. Je kunt ook met de WOZ-waarde en de hypotheekstukken naar ons kantoor komen. Wij kunnen voor jou nakijken of je recht hebt op een lagere rente.

In hypotheken met een NHG-hypotheek zit geen risico-opslag

Met de waarde van jouw huis de hypotheekrente verlagen gaat niet werken met een NHG-hypotheek. In deze hypotheken zit namelijk al een garantie verwerkt, waardoor banken geen opslag hoeven rekenen voor een extra risico.

Hoe groot is de korting op de hypotheekrente?

Het gaat om percentages van bijvoorbeeld 0,2 of 0,5 procent. Het zijn dus maar kleine kortingen, maar op een hypotheekbedrag van een paar ton maakt het toch een groot verschil. Op een hypotheek van 250.000 euro geeft een renteverlaging van 0,5 procentpunt een lagere rentelast van bijna 105 euro per maand. Na iedere aflossing zakt de besparing, maar toch kan het een substantieel bedrag zijn over de gehele looptijd.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.