Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-3414444
  • info@vdsalm.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De financiële gevolgen van schijnzelfstandigheid

Pas op met schijnzelfstandigheid. De financiële gevolgen kunnen namelijk groot zijn.

Het ondernemerschap biedt voordelen. Ook voor opdrachtgevers heeft het inhuren van een zelfstandige voordelen. Wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid?

De Belastingdienst wil graag weten wat de arbeidsrelatie is tussen een zelfstandige en een opdrachtgever. Enerzijds om te voorkomen dat ze onterecht heffingen niet binnenkrijgen, anderzijds om zelfstandigen te beschermen tegen misbruik. Om de arbeidsrelatie beter inzichtelijk te krijgen is de Wet DBA geïntroduceerd.

Wat houdt de Wet DBA in?

Sinds 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door deze wet. De VAR was er om schijnconstructies tussen opdrachtgevers en zzp’ers tegen te gaan, maar de nadelen waren te groot. De verantwoordelijkheid bij geconstateerde overtredingen lag bij de zzp’er. De zzp’er draaide eventueel voor naheffingen van de Belastingdienst op. Met de Wet DBA wordt het goed vastleggen van de arbeidsrelatie een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en zzp’ers.

Wat is schijnzelfstandigheid?

De Belastingdienst kan vaststellen dat een arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zelfstandige in werkelijkheid een dienstverband is. De opdrachtgever kiest voor een zelfstandige om te besparen op de loonbelasting en op sociale premies. Of er sprake is van een loondienst wordt getoetst aan de hand van antwoorden op de volgende vragen:

  • Heb jij je verplicht tot persoonlijke arbeid? Met andere woorden kun je het werk door een ander laten doen of heeft de zelfstandige zich persoonlijk gekoppeld aan de opdracht?
  • Is er een gezagsverhouding tussen de zelfstandige en de opdrachtgever?
  • Krijg je een (vast) loon per maand? Krijg je bijvoorbeeld doorbetaald bij ziekte?

Voorkom problemen en werk met een modelovereenkomst

Wil je voorkomen dat de Belastingdienst later alsnog zegt dat het een dienstverband is? Werk dan met een modelovereenkomst. De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten beschikbaar die je kunt gebruiken om een forse naheffing te voorkomen. Voor bepaalde branches en beroepsgroepen zijn modelovereenkomsten beschikbaar. Een naheffing kan in de duizenden euro’s lopen. De Belastingdienst kan achterstallige loonbelasting en sociale premies namelijk alsnog incasseren.

Kun je gebruik maken van een eigen overeenkomst?

Je kunt een eigen overeenkomst door de Belastingdienst laten toetsen. Maar je doet er verstandig aan om de overeenkomst te baseren op een van de modelovereenkomsten, anders wordt het een zeer lastige puzzel. Je kunt een modelovereenkomst bijschaven en baseren op de eigen samenwerking tussen de zelfstandige en de opdrachtgever.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-03-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.