Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-3414444
  • info@vdsalm.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Warmtepomp verplicht vanaf 2026

De hybride warmtepomp is vanaf 2026 verplicht, maar hoe ziet die vergroening eruit in de praktijk?

Woning vergroenen

De minister voor Volkshuisvesting wil vaart zetten achter het ‘vergroenen’ van huizen. Daaronder valt bijvoorbeeld het terugdringen van het gebruik van aardgas, wat mogelijk gemaakt kan worden door de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dat is iets wat vanaf 2026 moet als je cv-ketel aan vervanging toe is, maakte het kabinet bekend. Wat betekenen deze groene eisen in de praktijk?

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de woning zonder het gebruik van gas. Het apparaat kan warmte uit de buitenlucht of bodem halen en geeft die af aan de verwarmingsinstallatie. Dit gedeelte werkt samen met de cv-ketel die bijspringt als het buiten te koud is of als het te lang duurt voordat de woning opwarmt. En daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water in de badkamer en keuken. 

Verplichte vervanging

Vanaf 2026 gaat een hybride warmtepomp de standaard worden voor het verwarmen van een woning. Duurzame alternatieven als een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet dragen nog meer bij aan de vergroening van je woning. 

Een hybride warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel, dus niet voor alle huishouden is dit een geschikte opvolger. Zowel binnen als buiten moet ruimte zijn voor de onderdelen van het warmtesysteem. Voor woningen waar geen ruimte is, zal een uitzondering gaan gelden. 

Kosten en subsidie

Een hybride warmtepomp kost al snel tussen de 4.000 en 7.000, exclusief het gedeelte van de cv-ketel. En bij een volledig elektrische warmtepomp geldt een prijs vanaf zo’n 6.500 euro. Voor de overgang naar het duurzame systeem is een subsidie vrijgemaakt die tot 2030 geldt. De hoogte van de subsidie hangt per huishouden af van het vermogen en het soort apparaat. Het bedrag ligt circa tussen de 500 en 3.000 euro. Meer informatie over de subsidie lees je hier.

De terugverdientijd van het warmtesysteem wordt geschat op ongeveer 7 tot 15 jaar. Vanwege de hoge gasprijzen momenteel gaat het terugverdienen van de investering dus ook sneller, want een warmtepomp brengt een lagere energienota met zich mee.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.