Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Zakelijk kun je ook kiezen voor het leasen van een auto. Let wel goed op de spelregels. Het leasen is namelijk niet altijd aantrekkelijk.
Je kunt een auto zakelijk kopen, maar kijk ook eens naar de optie leasen. In plaats van een grote investering in een keer, kies je voor een vast bedrag per maand. Je kunt kiezen voor verschillenden vormen van lease. Welke past het beste bij jou en bij jouw onderneming? Wat zijn de fiscale voordelen?
Welke vorm van lease kies je?
Twee populaire vormen zijn de operational lease en de financial lease. Operational lease is vergelijkbaar met private lease voor particulieren. Het leasebedrijf draagt de verantwoordelijkheid voor de afschrijving, het onderhoud, het verzekeren en de belasting. Na de leaseperiode lever je de auto weer in en het contract is afgelopen. Financial lease lijkt meer op een lening. Economisch word je de eigenaar, maar de schuld moet je nog wel verrekenen met het leasebedrijf. Na afbetaling van de volledige schuld ben je ook de juridische eigenaar.
Hoe zit het met de aftrekbaarheid van de kosten bij financial lease?
Bij financial lease neem je de auto als bedrijfsmiddel op in de administratie. De lasten zijn verdeeld over meerdere jaren. Deze maandelijkse kosten zijn aftrekbaar. Ook het onderhoud, de brandstof en de verzekering zijn aftrekbare kosten. Uiteraard kun je de betaalde btw ook verrekenen. Onder voorwaarden kun je recht hebben op een investeringsaftrek.
En bij operational lease?
Kosten die je niet maakt kun je fiscaal niets mee. De kosten die het leasebedrijf voor haar rekening neemt, kun je dus niet verrekenen met de Belastingdienst. Het maandelijkse leasebedrag natuurlijk wel. Dat is aftrekbaar. Ook de overige kosten, zoals de benzinekosten, kun je opvoeren in de administratie.
Bij privégebruik krijg je een bijtelling
Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé in de auto? In dat geval moet je rekening houden met een bijtelling. Dit is een percentage over de cataloguswaarde. Dit bedrag kun je bij jouw inkomen optellen en hierover afrekenen met de Belastingdienst. Het percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.
Voor elektrische auto's geldt in 2022 een bijtelling van 16 procent over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde. Over het bedrag wat hierboven zit betaal je 22 procent. Heeft je auto wel uitstoot? Dan val je in de hogere bijtellingschaal van 22 procent. Dit geldt voor alle benzine, diesel en hybride auto’s.
Er geldt een andere bijtelling voor oudere auto’s
Voor een auto ouder dan 15 jaar gelden andere regels voor de bijtelling. De bijtelling bedraagt in dat geval 35 procent, maar dan over de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde. Verdiep je wel goed in de voorwaarden. Je wilt namelijk achteraf geen verrassingen.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 29-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.