Heeft u een vraag?
Stel hem hier
Een Australisch bedrijf heeft een werkweek van vier dagen, maar werknemers krijgen voor vijf dagen betaald. Komt vier dagen per week de productiviteit ten goede?
Begin 2018 heeft het Australische bedrijf Perpetual Guardian de 240 werknemers een groot cadeau gegeven. Ze hoefden vanaf dat moment de woensdag nier meer te werken. Het gaat niet ten laste van het inkomen. Volgens het bedrijf zelf is het een goede beslissing geweest. Na twee maanden gaf 78 procent aan dat ze nu een betere balans hebben tussen werk en privé. Binnen Europa wil 56 procent liever vier dagen werken, maar een overgrote meerderheid wil er geen salaris voor inleveren.
Hoeveel Nederlanders willen één dag minder werken?
Uit een Europees onderzoek van loonstrookverwerker ADP blijkt dat 61 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers wil gaan voor een vierdaagse werkweek. Dat komt overeen met werknemers uit de landen Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje. Binnen Europa is er één uitschieter. In Polen wil maar 38 procent van de werknemers naar vier dagen in de week.
Is een 40-urige werkweek nog van deze tijd?
Uit een ander onderzoek blijkt dat 55 procent van de Nederlandse werknemers 40 uur in de week werken niet meer van deze tijd vindt. Van de werkgevers deelt 30 procent van de ondervraagden deze mening. Het aantal deeltijdwerkers neemt ook toe volgens het CBS. In het eerste kwartaal van 2019 waren er 8,9 miljoen werkenden met een leeftijd tussen 15 en 75 jaar. Het aantal fulltimers overtreft nog steeds de deeltijdwerkers. 4,5 miljoen mensen werken fulltime en 4,4 miljoen mensen werken parttime. Maar steeds meer mensen werken in deeltijd. Ongeveer 368.000 parttimers zouden graag meer uren willen werken.
Overstappen naar parttime is een grote stap
Veel gezinnen hebben de vaste lasten afgestemd op het gezinsinkomen. Eén dag in de week inleveren zal zorgen voor een flinke teruggang in het inkomen. Werkgevers zullen ook niet blij zijn met het inleveren van uren door werknemers. Het is al best lastig om te zoeken naar personeel. Als ze dan ook nog uren inleveren, moeten de werkgevers weer extra werknemers in dienst nemen en dat komt de productiviteit en de continuïteit van een onderneming niet ten goede.
Voor de werkgever heeft een kortere werkweek voordelen
Er zijn vooral nadelen voor werkgevers, maar toch zijn er ook een aantal voordelen. Afspraken met de dokter en bezorgdiensten kunnen werknemers inplannen op dagen dat ze toch al thuis zijn. Een groter voordeel is dat werknemers het werk en privé beter kunnen combineren. Op langere termijn zal het zorgen voor meer tevreden werknemers en mogelijk ook minder afwezigheid door ziekte.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 20-10-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.